Kerk H. Nicolaas Broekhuizen

Adres:    
Hoogstraat 21, 5872 AC  Broekhuizen

Architect: 
A. Swinkels en B.Salemans

Virtuele rondleiding:
www.federatiemaasdorpen.nl/broekhuizen/panotour

Ruimtelijke context:
De kerk staat in het centrum van het dorp aan de doorgaande weg en is goed in de omgeving zichtbaar. Rondom de kerk ligt het kerkhof.

Type:
De georiënteerde zaalkerk met zes traveeën is een herbouw van de 15de eeuwse voorgangster in gotische stijl, waar twee traveeën in historiserende trant aan de westzijde zijn toegevoegd. Op de kerk staat een dakruiter. De kerk is een Rijksmonument.

Bouwgeschiedenis:
Voor zover bekend werd in 1484 de parochie Broekhuizen afgescheiden van Broekhuizenvorst en werd in hetzelfde jaar met de bouw van een kerk begonnen. Bij een brand in 1862 raakte het interieur zwaar beschadigd, maar pas in 1884 was de kerk weer gerestaureerd, door J. Kayser. Hij plaatste een dakruiter op de kerk. In de herfst van 1944 kwam het dorp in de vuurlinie te liggen en raakte de omgeving zwaar beschadigd. Op 25 november 1944 bliezen de terugtrekkende Duitsers de kerk op en vernielden zo de kerk.

Na de oorlog werd besloten de kerk te herbouwen. Swinkels werd als architect aangesteld. Bij de plannen was Monumentenzorg betrokken, omdat de kerk al in 1884 als monumentaal werd beschouwd. In 1949 kwam toestemming tot het herbouwen van de kerk met twee extra traveeën, De dakruiter kwam in een iets andere verschijningvorm terug, voor de oorlog was deze gesloten, nu is hij opengewerkt. 11 februari 1952 werd de kerk geconsacreerd door Mgr. Hanssen.

Meer en gedetailleerdere informatie op:
www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/broekhuizen/nicolaas

 

 

U kunt ons ook op Facebook vinden.


Wij delen graag de Heilige Communie uit, maar geen “Cookies”
Wij slaan geen gegevens van uw bezoek aan deze website op.