Kerk H. Gertrudis Lottum

Adres:
Markt 1, 5973 NR Lottum

Architect:
J. Franssen

Virtuele rondleiding:
www.federatiemaasdorpen.nl/lottum/panotour

Ruimtelijke context:
De Gertrudiskerk staat op een kerkberg in de kern van Lottum en is omgeven door een ommuurde begraafplaats en twee pleinen.

Type:
Niet-georiƫnteerde, driebeukige, bakstenen pseudobasiliek met fronttoren, die qua vormgeving sterk aansluit op de verwoeste (neo-)gotische kerk.

Bouwgeschiedenis:
De kerk te Lottum wordt in de archieven voor het eerst in 1400 vermeld. De toren werd blijkens een gedenksteen in de muur gebouwd in 1498. Rond 1877 werd de kerk door Pierre Cuypers gerestaureerd, waarbij de middeleeuwse schilderingen bewaard bleven. Tevens voegde hij een neogotisch transept en een nieuw priesterkoor toe aan de kerk. Op 23 november 1944 werd de kerk door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen en geheel vernield. Het door Franssen ingediende ontwerp voor de nieuwe Gertrudiskerk sloot nauw aan bij de verwoeste gotische kerk. Op 31 mei 1949 werd het plan goedgekeurd. De toren zou op een later tijdstip worden gebouwd. De firma Beelen en Zoon uit Horst verwierf de opdracht om de kerk te bouwen. Deken Debije van Horst legde op 16 juli 1950 de eerste steen. Op 28 juli 1951 werd de kerk in gebruik genomen. De toren werd pas in 1959 voltooid.

Meer en gedetailleerdere informatie op:
www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/lottum/gertrudis

 

U kunt ons ook op Facebook vinden.


Wij delen graag de Heilige Communie uit, maar geen “Cookies”
Wij slaan geen gegevens van uw bezoek aan deze website op.