Kerk H. Naam Jezus Broekhuizenvorst

Adres: 
Kerkstraat 9, 5871 AP  Broekhuizenvorst

Architect:  
A. Swinkels en B. Salemans

Virtuele rondleiding:
www.federatiemaasdorpen.nl/broekhuizenvorst/panotour

Ruimtelijke context:
De kerk staat centraal in het dorp op een kerkberg aan een groot plein en steekt met haar toren en daken boven het dorp uit. Rondom de kerk ligt een kerkhof, dat met grondkerende muren van de wegen rondom is afgescheiden.

Type:
De Hart van Jezuskerk is een georiënteerde tweebeukige gotische kruiskerk in baksteen met fronttoren. De kerk is een Rijksmonument vanwege de toren, het schip en het koor. Het transept is later aangebouwd.

Bouwgeschiedenis:
De eerste vermelding van de kerk dagtekende 1214, toen de kerk als Salvatorkerk of H. Verlosserkerk bekend stond. In eerste instantie betrof het hier een zaalkerk, waaraan een absis was aangebouwd. De toren kon worden gedateerd op het einde van de 13de of het begin van de 14de eeuw. Bij een volgende bouwfase in de 15de eeuw is het koor gebouwd, om vervolgens een nieuw, schip te krijgen in de 15de of 16de eeuw, mogelijk 1456. Hier werd vervolgens in de 16de eeuw een zijbeuk tegenaan gezet. In 1944 kwam Broekhuizenvorst in de frontlinie te liggen en behalve een springlading in koor en toren, die de kerk grondig verwoestten, deed het trommelvuur eveneens zijn vernietigende werk. De historische muurschilderingen verdwenen met de ingestorte muren.

In 1946 kwam Swinkels met een eerste ontwerp. Op 8 december 1949 volgde de consecratie door mgr. Hanssen, geboren in Broekhuizenvorst. Ook de toren was toen al gebouwd.

Meer en gedetailleerdere informatie op:
www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/broekhuizenvorst/h-naam-jezus

 

U kunt ons ook op Facebook vinden.


Wij delen graag de Heilige Communie uit, maar geen “Cookies”
Wij slaan geen gegevens van uw bezoek aan deze website op.